Editörden

Editörden (Cilt 5: Sayı 2)

Hukuk Kuramı’nın bu sayısını sizlere sunarken sadece yeni bir sayıyı daha çıkarıyor olmanın heyecanı ile dolu değiliz; aynı zamanda Eskişehir Okulu ile birlikte düzenlediğimiz Hukuk ve Distopya Sempozyumu’nu duyurmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. 24-25 Kasım’da Eskişehir’de düzenlenecek sempozyuma katılım bilgilerini, bir sonraki sayfada bulabilirsiniz. Tam metin için tıklayınız. (PDF) Künye ve içindekiler için tıklayınız (PDF)
Makale

Schmitt’in Uğrakları Üzerine: ‘Kararcılık’tan ‘Somut Düzen’e

Ulaş Karadağ   Schmitt’in entelektüel projesini iki tarihsel dönüm noktasının belirlediği iyi bilinir. Bunlardan ilki İmparatorluk Wilhelmine döneminin I. Dünya Savaşı neticesinde dramatik bir biçimde sona ermesi ve Kaiserreich’ın çöküşü; ikincisi ise zaten politik ve ekonomik istikrar sağlayamamış olan Weimar Cumhuriyeti’nin 1929 küresel krizinden oldukça sarsıcı bir biçimde etkilenmesiyle radikalleşen ve Hitler’in 30 Ocak 1933’de şansölye olarak atanmasıyla sonuçlanan Weimar krizidir. Dolayısıyla Schmitt’in çalışmalarını dönemsel olarak üç ana gruba bölmek mümkün görünüyor.    Tam metin için tıklayınız. (PDF)
Makale

Ahmet Cemal’e Saygı İle; “Körleşme” Üzerine

Rukiye Akkaya Kia   Elias Canetti’nin 1935’te yayımlanan ve Türkçeye “Körleşme” (Auto-da-fe) adıyla çevrilen romanı; bizi içeriden kuşatan zıtlıklarımızın gerilimi üzerine yazılmış, çarpıcı eserlerden biridir. Yaşamayı becerememenin; dönüp duran dünya ile gündelik pratiğimizi uyumsuz kılan katmanların, psikolojik analizleri arasında en dikkate değer romanlardan biridir kanımca. Sadece bu değil! Kadının kocasına, iyiliğin kötülüğe, erdemin tamaha, bilgeliğin cehalete, gerçeğin sanrıya savaş açtığı; okunması zor bir kitaptır “Körleşme”. Her biri etrafımızda dolaşan, iletişim ya da ilişki içinde olduğumuz karakterlerin en uç örnekleri serimlenir.   Tam metin için tıklayınız. …
Makale

"Sophie Scholl: Son Günler"de Hukuk Anlayışı

Ertuğrul Uzun   Yönetmenliğini Marc Rothemund’un yaptığı 2005 yapımı Sophie Scholl: Son Günler (Sophie Scholl: Die letzten Tage), İkinci Dünya Savaşı’nın sonları yaklaşırken, Nazi Almanyası’ndaki bir yargılamayı konu ediniyor. Nazi dönemine ait sinema filmleri, ağırlıklı olarak Yahudi soykırımını işler. Ayrımcılık, zulüm, işkence ve katliam… Filmimizde ise ayırımcılık veya soykırım ana temayı oluşturmuyor. Yargılananlar, idama mahkûm edilenler ve cezaları infaz edilenler ari Alman ırkının mensupları. Eğitimli, şehirli, sağlıklı, yakışıklı, güzel gençler.   Tam metin için tıklayınız. (PDF)
Makale Çevirisi

Adalet

William Godwin Türkçesi: Muzaffer Dülger Çeviride kullanılan orijinal metin: William Godwin, An Enquiry Concerning Political Justice: And Its Influence on General Virtue and Happiness, (1793), London, Vol. I, Book II, Chapter II, “Of Justice”, s. 80-91. Açık erişim: https://archive.org/stream/ enquiryconcernin121godw#page/79/mode/1up Tam metin için tıklayınız. (PDF)    
Editörden

Editörden (2018, Cilt 5 Sayı 1)

Melike Belkıs Aydın Hukuk Kuramı kısa bir aradan sonra yeniden yayında. Kaldığımız yerden ama yenilenerek yola koyulduk. Dergimiz artık iki ayda bir değil dört ayda bir yayınlanacak, yani yılda üç sayı olarak karşınızda olacak. Yayın kadromuzda, künyemizde de küçük değişiklikler oldu, ama yeniden yan yanayız. Güzel olan yolumuzda omuz omuza durabilmek, çünkü denizlere çıkar sokaklar… Bir sonraki sayımız da ağustos sonunda yayında olacak. Gecikmeli de olsa dopdolu bir sayı bekliyor okurlarımızı: Bu sayının hakemli makalesi Gökçe Çataoluk’un, “Hukuk Çalışmaya Devam Etmeli miyiz? Sistematik …
Hakemli Makale

Hukuk Çalışmaya Devam Etmeli miyiz? Sistemik Bir Analiz

Gökçe Çataloluk Özet: Hukuka ilişkin kuramsal çalışmalarda Marksist yaklaşımın belirli yapısal kısıtları olduğu ön kabulünden yola çıkan bu makale; söz konusu kısıtlar içinde dahi, tamamen spekülatif olmayan analitik faydalar elde edilebileceğini saptar. Zira Marksizmin bugünün hukuk teorisine en somut eleştiriyi getirmesi olduğu kadar, kuramın öngördüğü gelecekte Marksist hukukçunun -burjuva hukukuna hâkimiyeti oranında- yeni topluma somut yapısal fayda sağlaması da mümkündür. Makale, bu saptamayı yapabilmek için Marksist hukuk çalışmalarını kuş bakışı gözden geçirirken hukuk kuramının bugününün temel sorunlarına da değinir. Anahtar Kelimeler: Marksizm, …
Makale Çevirisi

İnternet Çağında Hukuk Akademisyeni

Nick Barber Türkçesi: Oğuzhan Bekir Keskin Çeviride kullanılan orijinal metin: N. Barber, ‘The Legal Academic In the Internet Age’, U.K. Const. L. Blog (14th Jun 2017) (available at https://ukconstitutionallaw.org/). Çeviri yazarın izniyle yayımlanmaktadır/ Translation is published with the permission of the author. Tam metin için tıklayınız. (PDF)
Makale

Hukuku Savunmak Bana mı Kaldı?

O. Vahdet İşsevenler   Etrafımda felsefeyle, hukukla, hukukun felsefesiyle iştigal edenlerden çokça var. Bu kimselerin bir süredir artan bir şiddetle aynı serzenişte bulunduklarına şahit oluyorum: Felsefenin, hukukun, hukuk felsefesinin bir işe yaramadığı, lüzumsuz bir uğraş olduğu. Felsefenin bir işe yaraması gerektiğini söyleyene, “halt etmişsin!” denilebilir zira merakın muharrik olduğu theoriayla araçsal bir ilişki kurmak münasip değildir. Dahası bilgiyle araçsal bir ilişki kurmanın sahihlik noktasında şüphe yaratacağı da iddia edilebilir. Lakin bu had bildirmeler, iddialarında ne kadar isabetli olsalar da söylendikleri anda buharlaşmaya …
Vlog İncelemesi

Vlog İncelemesi: Ertuğrul Uzun – Hukuk Başlangıcı Dersleri

Oğuzhan Bekir Keskin   İnternetin hem özel hem kamusal hayatımızın bir nevi mütemmim cüzü olduğu bu günlerde akademik çalışmalar da ilgili gelişmelerle yeniden şekillenmekte. Başlıca çalışma alanım olan anayasa hukukuyla ilgili olmaları nedeniyle takip ettiğim iCONnect ve Verfassungsblog  başta olmak üzere çeşitli uluslararası akademik bloglar mevcut (Diğer alanlar için örneğin uluslararası kamu hukuku üzerine yayın yapan EJIL’in bloğunu da burada özellikle anmalıyız). Türkiye’de her ne kadar Açık Öğretim Fakülteleri, KPSS dersleri ve sair alanlarda hukuk konulu vloglar bir süredir bulunsa da başlı …