Makale Çevirisi

Cezalandırma Üzerine

John Stuart Mill Türkçesi: Muzaffer Dülger Çeviride kullanılan kaynak metin: John Stuart Mill, “On Punishment”, Essays On Equality, Law and Education, Collected Works of John Stuart Mill,  Vol.XXI, Ed. by. John M. Robson, University of Toronto Press, Routledge & Kegan Paul, 1984, Canada, ss. 75-81.   Tam metin için tıklayınız. (PDF)
Makale Çevirisi

Victoria Dönemi Hak Tartışmalarından Üç Parça: Cornewall, Mill ve Austin

Hazırlayan ve Çeviren: Burçin Aydoğdu Victoria Dönemi Hak Tartışmalarından Üç Parça: Cornewall, Mill ve Austin Victoria devrinde (1837-1901) Birleşik Krallık (Büyük Britanya) ticaret yollarına tarihte örneği görülmemiş bir hakimiyet kurmuştu. Bu zenginlik başta Doğu Hindistan Şirketi olmak üzere krallığın sermayedarlarının girişimlerine dayanıyordu. Ülkelerin fethine varacak kadar etkili bu girişimlerin en büyük dayanağı ve teminatı ise yatırımcıların mülkiyet hakkını tanıyıp koruyan ve serbest rekabetle birlikte hem ekonomide hem siyasette liberal bakış açısını teşvik eden Büyük Britanya devlet sistemiydi. Mülkiyet başta olmak üzere haklarının …
Editörden

Editörden (2017 Sayı 2)

Hukuk Kuramı, dördüncü yılının ikinci sayısında ilk olarak Gökçe Çataloluk’un Komutan Marcella’nın Onuru: “Politik” Bir Film Olarak Açlık ve Bobby Sands’in Hukuka İzdüşümü başlıklı makalesine yer veriyor. İkinci sırada Akasya Kansu’nun Devingen Zaman ve Aydın: Francisco Goya’nın Resimleri Üzerinden Bir İnceleme’si yer alıyor. Murat Arabacı’nın organizatörlüğünde Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Bilge Topçu ve Ayşe Doğan’ın hazırladığı Adliye Gözlem Raporları’nın ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Son olarak Muzaffer Dülger, John Dewey’in kaynak niteliğindeki bir makalesini, Antropoloji ve Hukuk’u, Hukuk Kuramı için Türkçeye …
Hakemli Makale

Komutan Marcella’nın Onuru: “Politik” Bir Film Olarak Açlık ve Bobby Sands’in Hukuka İzdüşümü

Gökçe Çataloluk   Özet: Elinizdeki çalışma, Steve McQueen’in Açlık adlı filminin insan onuru, hak ve toplumsal mücadeleler bağlamında yapılmış bir değerlendirmesidir. Yönetmenin kurduğu biyopolitik çerçeve ve ona eşlik eden ahlakçı tonu göz ardı etmeksizin, bahis konusu edilen bedenin bir kimliği olduğuna dikkat çekilerek, bu kimliğin ait olduğu toplumsal/ulusal mücadeleye dikkat çekilmiş; açlık grevi de bir yöntem olarak bu hatta tartışılmıştır. Netice olarak bir sinema eserinde hukuka dair değinileri cımbızlamak yerine hukuk dünyasında açılan deliklerde karşılaşan iktidar-beden ikilisinin nasıl bir anlam üretebildiğini çıkarsamaya …
Makale

Devingen Zaman ve Aydın: Francisco Goya’nın Resimleri Üzerinden Bir İnceleme

Akasya Kansu   Metodolojik düzeyde çağların tarihsel bir olay referans alınarak birbirinden ayrılması özellikle öğrenim açısından kolaylık sağlasa da olgusal açıdan bir çağın pratiklerinin diğerinden ayrılması tarihsel uzamda hayli güçtür. Bununla birlikte bir çağın bitişi ve yeni bir çağın başlangıcı, bir organik krizin ortaya çıkması ile gerçekleşir. Antonio Gramsci’ye göre egemen sınıf oydaşmasını yitirmiş ise, başka bir söyleyişle, artık yönetici değil de sadece egemen ise, salt zorlama gücünü kullanıyor ve bu nedenle geniş kitleler ideolojilerinden kopup eskiden inandıklarına artık inanmıyorlarsa, burada bir …
Rapor

Adliye Gözlem Raporları (2017)

Murat Arabacı, Adliye ve Duruşma İnceleme Raporlarının Önemi Üzerine ve Örnek Duruşma İzleme Rapor Formatı   Bilge Topçu, Adliye Gözlemleri Raporu-1   Ayşe Doğan, Adliye Gözlemleri Raporu-2   Dosyanın tam metni için tıklayınız. (PDF)
Makale Çevirisi

Antropoloji ve Hukuk

John Dewey   Çev.: Muzaffer Dülger   Çeviride kullanılan kaynak metin: John Dewey, “Anthropology and Law”, The Inlander, Vol:III, No:7, University of Michigan, April-1893, s.305-308. (Açık Erişim: https://goo.gl/Rdz7Ql)   Tam metin için tıklayınız. (PDF)
Editörden

Editörden (2016 Sayı 6, 2017 Sayı 1)

Gökçe Çataloluk Hukuk Kuramı’nın üçüncü yaşını idrak ettiğimiz bu sayıda, tam da olması gerektiği gibi, genç imzalarla karşınızdayız. İlk makalemiz hakemli ve uluslararası hukuk açısından yeni bir gelişme olarak, silahlı insansız hava araçlarını tartışmaya açıyor. Yazarı Can Şimşek. İkinci makalemiz, Ulaş Karadağ imzasıyla, kapitalist devletin içinden geçtiği koşullarda “biz” kavramını irdeliyor. Dergide son olarak ise Laurie Shrage’nin yeni evlilik biçimlerini teorik boyutuyla ele aldığı bir makalesini, Defne Topçu’nun çevirisiyle bulacaksınız. İyi okumalar…   Tam metin için tıklayınız. (PDF) İçindekiler ve künye için tıklayınız. (PDF)
Hakemli Makale

Uzaktan Kumandalı ve Otonom Silah Sistemlerinin Uluslararası İnsancıl Hukuka Etkisi

Can Şimşek   Özet: Günümüzün teknolojik gelişme ivmesi, her alanda olduğu gibi savaş alanında da açık bir zihinle yüzleşmemiz gereken hukuki ve etik sorunsallar ortaya çıkartmaktadır. Havada, karada ve denizde insansız silahlı araçlar giderek yaygınlaşmaktadır. Uzaktan kumandalı ve otonom silahlar devletlere askeri verimlilik, silahlı kuvvetlerin potansiyel hedef olmasının önüne geçilmesi, sivil zayiatın minimize edilmesi ve askere alımlara karşı toplumsal direnişin azalması bakımından avantajlar vaat etmektedir. Ayrıca bu silahların üretimi, bakımı ve kullanımı daha ucuzdur. Bu gelişme çatışma maliyetini ekonomik ve sosyal anlamda …
Makale

Kapitalist Devlet Rasyonalitesi Üzerine: “Güçlü Devlet” ve “Biz” İdeolojisi

Ulaş Karadağ   Trump’ın başkan seçilmesinden bir süre sonra criticallegalthinking.com’da isimlerini güncel eleştirel teoriden bildiğimiz Drucilla Cornell ve Stephen D. Seely imzalı Seven Theses on Trump (Trump Üzerine Yedi Tez) başlıklı bir yazı yayımlandı. Trump hareketinin faşizm olarak anlaşılması gerektiğini söyleyen yazarlar, onun faşistten ziyade bir otokrat olduğu düşüncesine karşı olduklarını, her faşistin aynı zamanda bir otokrat olabileceğini ve fakat faşizmi otokrasiden ayıran şeyin tam da kitle desteği boyutu olduğunu belirtiyorlar (Cornell ve Seely, 2016). Faşizmle kitle desteği arasındaki ilişkiye dair bu …