Makale Çağrısı

Makale Çağrısı

Hukuk Kuramı dergisi, hukuk-kuramsal çalışmaların paylaşılabileceği bir mecra olmayı hedefliyor ve hukuk kuramı kavramının geniş bir perspektifle ele alınmasının ve çok-disiplinli çalışmaların gerekliliğini savunuyor. Bu çerçevede yapacağınız hukuk- kuramsal tüm katkılarla beraber hukuk kuramına dair tartışmaları, literatürü sürdürmeyi ve geliştirmeyi istiyoruz. Yılda 3 sayı olarak internet üzerinden yayınlanan ve hakemli bilimsel bir dergi olan Hukuk Kuramı'nın 2025 yılı Haziran ayında çıkacak sayısı için katkılarınızı bekliyoruz. Haziran 2025 sayımızda yayımlanmak üzere yazı son teslim tarihi: 15 Nisan 2025 Sayı editörleri: Ali Erdoğan ve Buket …
Editörden

Editör'den... (2025, Cilt: 10 Sayı: 1)

Ahmet Melihşah Çevlik & Gönenç Hacaloğlu   “Daha” “Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü,  hem akıl çağıydı hem aptallık,  hem inanç devriydi hem de kuşku,  aydınlık mevsimiydi, karanlık mevsimiydi,  hem umut baharı hem de umutsuzluk kışıydı,  hem her şeyimiz vardı hem hiçbir şeyimiz yoktu…” (Charles Dickens, “İki Şehrin Hikayesi”)   Charles Dickens, Fransız Devrimi döneminden bahsederken böyle söyler. Öyle bir dönemdir ki bu dönem ancak “daha” kelimesi ile diğer dönemlerden ayrılabilir. Benzer günlerden geçtiğimiz söylenebilir. Hiç değilse benzer “yaygaracılar” olarak biz hukukçuların, aynı kelimeyi kullanmadan cümle kuramadığı benzer günler: “Daha otoriter, daha …
Hakemli Makale

Hukukun Ekonomi Politiği Açısından Ücret Hırsızlığı

Arca Alpan HUKUKUN EKONOMİ POLİTİĞİ AÇISINDAN ÜCRET HIRSIZLIĞI   Özet: İşverenlerin yasal veya sözleşmesel ücreti ödememesi ücret hırsızlığı olarak tanımlanmaktadır. Asgari ücretin altında yapılan ödemeler ve eksik fazla çalışma ücretleri de bu tanıma dâhil edilmektedir. Son yıllarda yasal asgari ücret, ücretli çalışanlar açısından ortanca ücret hâline gelmiştir. İşgücü istatistiklerinin ortaya koyduğu üzere ortalama çalışma saatinin yasal azami çalışma saatinin çok üzerinde olması ve fazla çalışmaları karşılamayacak düzeydeki ücretler birlikte düşünüldüğünde Türkiye’de ücret hırsızlığının enformel/formel sektör, küçük/büyük işletme, büro çalışanı/kol gücü çalışanı olmak üzere geniş …
Makale

Hukuka Aykırı Fiili Durumları Hukukileştirmemek İçin Bir Kılavuz

Buğrahan Fertellioğlu Yakın zamanda gündemdeki yargı paketinin tartışıldığı ve artık giderek bir tür reality show tadı vermeye başlayan televizyon programlarından birinde tartışmacılardan birinin “fiili durumu hukukileştirmek” ifadesini kullandığını duydum. Programı o ana dek son derece uyuşuk bir şekilde takip etmekteyken bu ifadeyi duyar duymaz dikkat kesildim. Fiili durumu hukukileştirmek deyişi hukukçu bilincimde bir tür travma yaratmış olmalıydı. Kayıtsız kalamadım. Peki bu travmanın nedeni neydi? Neden tedirgin olmuştum? Bu ifade bana ne hatırlatmaktaydı?    Tam metin için tıklayınız. (PDF)
Makale Çevirisi

Tanıma Kuralının Kullanımları ve Yanlış Kullanımları

Mikolaj Barczentewicz Çeviren: Irmak Kepenek   Orijinal metin: Barczentewicz M. (2017). Uses and Misuses of the Rule of Recognition in Miller, UK Constitutional Law Association. https://ukconstitutionallaw.org/2017/01/12/mikolaj-barczentewicz-uses-and-misuses-of-the-rule-of-recognition-in-miller/ adresinden alınmıştır.     Tam metin için tıklayınız. (PDF)
Makale Çağrısı

Makale Çağrısı

Hukuk Kuramı dergisi, hukuk-kuramsal çalışmaların paylaşılabileceği bir mecra olmayı hedefliyor ve hukuk kuramı kavramının geniş bir perspektifle ele alınmasının ve çok-disiplinli çalışmaların gerekliliğini savunuyor. Bu çerçevede yapacağınız hukuk- kuramsal tüm katkılarla beraber hukuk kuramına dair tartışmaları, literatürü sürdürmeyi ve geliştirmeyi istiyoruz. Yılda 3 sayı olarak internet üzerinden yayınlanan ve hakemli bilimsel bir dergi olan Hukuk Kuramı'nın 2024 yılı Eylül sayısı ile 2025 yılı Ocak sayısı birleşik sayı olarak çıkacaktır. 2025 Ocak ayında çıkacak birleşik sayı için katkılarınızı bekliyoruz. Ocak 2025 sayımızda …
Editörden

Editör'den... (2024, Cilt: 9 Sayı: 2)

  Irmak Kepenek & Arca Alpan “Bir kere görülmüş olan, zorbalıkla görülmemiş kılınamaz.” (Bertolt Brecht, Galileo’nun Hayatı)   Örtük ya da açıktan radikal krizlere şahit olduğumuz bu zamanlarda pasif karamsarlığı kabul etmeyip üzerine kafa yorulmuş yapıcı bir umutla hukuk teorisine dair düşünce üretmeyi deniyoruz. Filistin’de soykırım ve işgalin her türlü çabaya rağmen meşrulaştırılamadığı ve ataletle, yetersizlikle, işlevsizlikle veya tam da işlevini bu şekilde yerine getiriyor olmakla itham edilen uluslararası yargı mekanizmalarının dahi yanıt vermek zorunda kaldığı bir dönemdeyiz. Hukuktan naif beklentiler içine girmeden, bu krizlerin …
Hakemli Makale

Tarihten Günümüze Evsizlik-Serserilik Suçları, Almanya Örneğinde Geri Dönüşüm Politikalarının Evsizlik Üzerine Etkileri

Emre Şimşek Özet: Bu çalışmanın temel amacı, Avrupa’da görülen evsizliği Almanya örneği üzerinden incelemek ve bu duruma neden olan imkansızlıkları vurgulayarak, politik sistemlerin çözüm aramak yerine evsizliği nasıl yeniden ürettiğini ve tanımladığını açıklamaktır. Bu amacı desteklemek için değerlendirilecek bazı örnekler arasında, İngiltere’deki evsizlik ve yoksulluk düzenlemeleri, Amerika Birleşik Devletleri’nde evsizliğin yaygınlığı ve cezai uygulamaları, Kanada’da sosyal yardımların kesilmesi sonucu ortaya çıkan evsizlik oranları ve Finlandiya'nın izlediği politika bulunmaktadır. Bu örnekler, tartışma için önemli bir zemin oluşturacaktır. Bu eksende değerlendirmelerin ulaşacağı sonuç, evsizlik …